Citytrip Fotografie

Photowalk op Urk

Bijna elke maand organiseert Camera.nu een photowalk door Urk. Onder begeleiding van echte Urkers word je door Urk langs allerlei fotogenieke plekjes geleid. En omdat de gidsen uit Urk zelf komen, kunnen ze ook veel vertellen over dit voormalige eiland.

Afgelopen zaterdag reed ik ’s morgens naar Urk. De tocht door Flevoland is een mooie route, vind ik. Onderweg is genoeg te zien aan natuur en moderne architectuur. Ik was ruim op tijd bij de haven waar je gratis kan parkeren. Er staan veel campers en in de haven liggen veel plezierboten. Op de ‘leugenbankjes’ zitten een paar mensen de dag te bespreken. Daarachter zie ik de Orca waar ik de gidsen zal treffen. Om de paar minuten spuit de Orca water.

We gaan van start en lopen het plaatsje in langs allemaal kleine Urker huisjes. Al snel passeren we de plattegrond van een Urker huisje, waar je ziet hoe klein zo’n huisje is. Urk is opgedeeld in wijken (eigenlijk een soort van straten) en huisnummers bestaan uit het getal van de wijk en het nummer van het huis. Straatnamen zijn er in het oude dorp niet. Verder gaat de wandeling kriskras door allerlei kleine straatjes en we mogen ook in een tussenstraatje tussen 2 rijen huizen kijken. Met het mooie weer zitten hier veel Urkers lekker achter het huis. Even later passeren we de begraafplaats en we komen bij het monument voor de Urkers die ‘op zee bleven’.

Na een tijdje passeren we de vuurtoren van Urk waarvoor een Urker visser in klederdracht zit. De man is niet alleen bereid te poseren, maar vertelt ook uitgebreid over de kleding en zijn oorbel. Onderdelen van de klederdracht hebben ook een speciale betekenis, zoals de muts waarmee je kan vertellen dat je bereid bent ouderling te worden en de oorbel die fungeert als levensverzekering. Daarna lopen we via een kleine werf naar de haven, waar ook genoeg te zien is en aan het eind van de haven hebben we een mooi zicht op Urk en zijn vuurtoren.

Na bijna 3 uur wandelen en fotograferen komen we weer bij het beginpunt. Tot slot is er een kop koffie bij restaurant ’t Achterhuis waar je vanaf het terras een mooi uitzicht hebt over Urk en de haven. Je kan er ook prima lunchen. Samen met 2 dames uit Friesland heb ik dat ook gedaan. Een fijn einde van een leuke ochtend.

12 reacties op “Photowalk op Urk

 1. Dank voor deze mooie fotoreportage.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een leuk uitje. Prachtige foto’s. Het is ook een mooi dorpje om rond te struinen, met camera.

  Groet Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtige foto’s ik moet er eens heen zie ik

  Geliked door 1 persoon

 4. Geweldige serie heb je gemaakt over dit mooie vissersdorp.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: